Τον Δεκέμβρη του 2014, η Εσθονία ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος e-Residency, αρχικά ως πείραμα. Σε αντίθεση με τα ελληνικά δεδομένα, μία μικρή χώρα της βορειοανατολικής Ευρώπης με 1.317.797 κατοίκους, μπορούμε να πούμε οτι κατάφερε να κάνει σε ελάχιστα χρόνια το ακατόρθωτο. Πέρασε ψηφιακά όλες τις διαδικασίες του δημοσίου.
Ο κάθε πολίτης της χώρας, μπορεί να αποκτήσει μία ηλεκτρονική κάρτα, που ουσιαστικά αποτελεί την ψηφιακή του υπογραφή. Με αυτή την κάρτα έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώσει όλες τις υποθέσεις με το δημόσιο, όπως να υποβάλει φορολογική δήλωση, να δημιουργήσει εταιρία, να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό, στάθμευση (ελεγχόμενη στάθμευση μέσω κινητού), εισιτήριο στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, συνταγογράφηση (ο πολίτης πάει σε οποιοδήποτε φαρμακείο για να παραλάβει τη συνταγή που του έδωσε ο γιατρός του ηλεκτρονικά) και πολλά άλλα.
Το 2015, μία στις τρεις αιτήσεις πολιτών εξυπηρετήθηκαν ηλεκτρονικά. Ο μέσος χρόνος που κερδήθηκε σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον 15 λεπτά λιγότερα από ότι αν η αίτηση εξυπηρετούνταν σε κάποια υπηρεσία με τη φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου.
Συγκεντρωτικά, σε έναν χρόνο, εξοικονομήθηκαν από το σύνολο των αιτημάτων 2.8 εκατομμύρια εργατοώρες, ήτοι 3.225 χρόνια. Η συμμόρφωση των πολιτών στο e-Government ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Η Εσθονία κατάφερε με αυτό τον τρόπο να κάνει ενα λειτουργικό και παραγωγικό δημόσιο, παρέχοντας υπηρεσίες επιπέδου στους πολίτες της. Η χώρα με το e-Residency, άνοιξε παράλληλα τις πόρτες της στην υπόλοιπη ευρώπη, δίνοντας κίνητρα στον οποιονδήποτε να επενδύσει στη χώρα.
Χαρακτηριστικά αναφέρω πως μία εταιρία οποιασδήποτε μορφής (εκτός απο αυτές που απαιτούν ειδική άδεια λειτουργίας, όπως τζόγος, ενέργεια, χρηματοοικονομικά κλπ), μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει on-line σε περίπου 18 λεπτά, απο την άνεση του οικιακού υπολογιστή.
Φυσικά η Ευρωπαική Ένωση έχει υποστηρίξει την συγκεκριμένη ενέργεια της χώρας, ενώ αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες όπως η Καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe, o Tech Evangelist Guy Kawasaki και πολλοί άλλοι, έχουν γίνει ήδη e-Residents για συμβολικούς λόγους.
Ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει μία εταιρία σε αρχικό στάδιο, είναι το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Μέχρι πρόσφατα, μία εταιρία, για να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Εσθονία, ο διαχειριστής έπρεπε να επισκεφτεί τη χώρα. Πριν μερικές ημέρες, τοπική εταιρία Fintech ανακοίνωσε το άνοιγμα λογαριασμού κάνοντας χρήση της e-Residency κάρτας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις, από το 2ο εξάμηνο του 2017 θα υπάρχει η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικού λογαριασμού από απόσταση, σχεδόν από όλες τις τράπεζες της Εσθονίας.
Όταν έχεις δημιουργήσει ηλεκτρονικές υπηρεσίες αυτού του επιπέδου, φυσικά αναπτύσσονται και οι ανάλογες υπηρεσίες γύρω από αυτές. Έτσι σήμερα στην Εσθονία, υπάρχουν εταιρίες που αναλαμβάνουν την δημιουργία εταιρίας και δημιουργίας τραπεζικού λογαριασμού, παρέχοντας all in one υπηρεσίες.
Αυτές οι εταιρίες παρέχουν υπηρεσίες διεύθυνσης έδρας, εφαρμογές εμπορικής και λογιστικής παρακολούθησης, αυτόματης ενημέρωσης των κρατικών υπηρεσιών για ΦΠΑ, ετήσιες φορολογικές δηλώσεις κλπ, κάνοντας τη δημιουργία και λειτουργία μίας εταιρίας απλή υπόθεση για ανθρώπους δεν είχαν επιχειρήσει μέχρι σήμερα.
Κάποιες εταιρίες, έχουν περάσει πλέον σε εξειδικευμένες λύσεις, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία εταιρίας που αφορά προγραμματιστές mobile εφαρμογών με πώληση μέσα απο το Google Play Store και Apple Store. Οι εταιρίες αυτές, παρέχουν ολοκληρωμένη λύση δημιουργίας της εταιρίας και αυτοματοποιημένη λογιστική – τραπεζική παρακολούθηση, με κόστος που δεν ξέπερνά τα 50 ευρώ το μήνα.
Η βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει τα επίπεδα ανεργίας σε υψηλά επίπεδα. Παράλληλα το φορολογικό, το υψηλό κόστος δημιουργίας και λειτουργίας μίας εταιρίας στην Ελλάδα, αποτελεί αποτρεπτικό λόγο να δημιουργήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση. Η δημιουργία μίας εταιρίας στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Εσθονία που έχουν επενδύσει στην τεχνολογία και την παροχή υπηρεσιών, αποτελεί λύση σε αυτούς που θέλουν να τολμήσουν.
Jah, muidugi saad! (Ναι, φυσικά, μπορείτε!)