Γεννημένος το 1976, σε παιδική ηλικία, έζησα για τα καλά τα κλασσικά arcade games στα γνωστά σε όλους “ουφάδικα” της εποχής. Πάνω κάτω 8 χρονών όταν έπαιρνα το κατοστάρικο απο τη μάνα μου, πρόθυμος να πεταχτώ μέχρι τον φούρνο να αγοράσω ψωμί για το σπίτι. Η πρόθεση βέβαια έκρυβε ενα μικρό μυστικό. Το ψωμί έκανε 80 δραχμές και το επιπλέον 20ρικο κατέληγε σε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι κατα την επιστροφή στο σπίτι.
Ακόμα θυμάμαι την αστυνομία να μπουκάρει στην παράνομη λέσχη της γειτονιάς και εμάς να φεύγουμε τρέχοντας απο την πίσω πόρτα του καταστήματος.
Σε περίπου ίδια ηλικία έκαναν εμφάνιση οι πρώτοι υπολογιστές τύπου Amstrad, Commodore, Spectrum κλπ και έτσι είχαμε τη δυνατότητα κάποια απο αυτά τα παιχνίδια να μπορούμε να τα παίξουμε και στο σπίτι. Φυσικά καμία σχέση δεν είχε το παιχνίδι στη μεγάλη καμπίνα με την 28αρα οθόνη και τα βαριάς χρήσης joysticks με το παιχνίδι στον υπολογιστή με την μονόχρωμη οθόνη με τα πλήκτρα.
Λίγο η νοσταλγία, λίγο οι εμμονές που λέγαμε στο προηγούμενο post, πριν απο περίπου εναν χρόνο, άρχισα να αναζητώ μια κλασική καμπίνα για το σπίτι. Έψαξα απο εδώ, ρώτησα απο εκεί, καμπίνα δεν κατάφερα να βρώ. Φίλοι και γνωστοί που είχαν σχέση με το αντικείμενο, τις είχαν πετάξει εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν περάσει άλλωστε πάνω απο 30 χρόνια. Αρκετοί βέβαια είχαν κάποιες καμπίνες, παρατημένες σε κάποια αποθήκη τα τελευταία 10-15 χρόνια, άχρηστες απο την υγρασία και το χρόνο που πέρασε απο πάνω τους.
Άρχισα λοιπόν να αναζητώ πως θα κατασκευάσω μια καμπίνα απο το μηδέν. Στο internet μπορεί να βρεί κανείς αρκετά σχέδια, videos, how-to με αναλυτικές οδηγίες για την κατασκευή. Οι επιλογές πλέον αρκετές. Οι κινέζοι έχουν κατασκευάσει πλακέτες Jamma PCB με δεκάδες παιχνίδια που μπορείς απλά να συνδέσεις σε μια οθόνη υπολογιστή και controls όλων των τύπων σε σχετικά χαμηλό κόστος.
Τα πρώτα button controls και joysticks, έφτασαν απο την Γαλλία. Παράλληλα άρχισα να ψάχνω για τετράγωνη τηλεόραση παλαιού τύπου, που ειναι οτι πλησιέστερο στο κλασικό CGA monitor των 15khz. Φυσικά και μπορείς να κάνεις χρήση κάποιας οθόνη TFT, αλλα για εμάς τους ρομαντικούς που θέλουμε την αυθεντική εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας, είναι αυτές οι άτιμες γραμμούλες scanlines που δεν υπάρχουν σε αυτές τις επίπεδες οθόνες. Ευτυχώς κατα την αναζήτηση, εμφανίστηκε ενα γνήσιο arcade monitor με σασί Hantarex και έτσι δεν χρειάστηκε να γίνει χρήση τηλεόρασης.
Παράλληλα με την κατασκευή, κοιτούσα αγγελίες και έκανα συχνές αναζητήσεις στο internet για καμπίνες. Έτσι έπεσα πάνω σε μια αγγελία και απέκτησα έτοιμη και σε πολύ καλή κατάσταση την πρώτη μου καμπίνα με κάθετη οθόνη. Η οθόνη σε αυτή την περίπτωση έχει μεγάλη σημασία, καθώς κάποια παιχνίδια όπως το 1942, Donkey Kong, Pac Man, Galaga, Phoenix, Burger Time κλπ είναι γραμμένα για κάθετη οθόνη και δεν παίζουν σε οριζόντια. Σε αντίθεση βέβαια με άλλα παιχνίδια όπως το Shinobi, Bubble Bobble, Ghost & Goblins και εκατοντάδες άλλα που ειναι γραμμένα για οριζόντια οθόνη.
Έχοντας αποκτήσει καμπίνα με κάθετη οθόνη, άρχισα να ψάχνω για δεύτερη καμπίνα με οριζόντια για να έχω τη δυνατότητα να παίζω πλέον όλα τα παιχνίδια που υπήρχαν εκείνη την εποχή.
Μια αποθήκη με καμπίνες, βοήθησε στο να εκπληρωθεί και αυτή μου η επιθυμία και έτσι γλυτώσαμε τη διαδικασία της κατασκευής σε μαραγκό.
Έχοντας το cabinet, σε λίγότερο απο μήνα έγινε η ανακατασκευή της παλιάς, αλλα αυθεντικής καμπίνας arcade και οι ανάλογες τροποποιήσεις για να δεχτεί υπολογιστή με Mame αντί Jamma Board.
Μέσα σε εναν χρόνο, το home office μου έχει αποκτήσει δύο υπέροχες κλασικές καμπίνες arcade, που μας έχουν χαρίσει αρκετές ώρες διασκέδασης.
Το μηχανημα με τα arcade του vagg ειναι τελειο. Ισα που τα προλαβα σαν πιτσιρικι βεβαια αλλα σιγουρα ειναι η αρχη των παντων στο συγχρονο gaming!
Καλησπέρα Βαγγέλη.
Πως σύνδεσες το PC με την παλιά οθόνη?
Καλησπέρα Ηλία! Έχω βάλει το pi2jamma και πάνω του raspberry pi. Δοκίμασα αρκετές λύσεις πριν, χωρίς αποτέλεσμα. Το pi2jamma έκατσε με τη μία και είδε τα πάντα. Σωστή ανάλυση οθόνης, joysticks, buttons.
Έχω δύο καμπίνες, η μία με κάθετη οθόνη crt/arcade και η άλλη με οριζόντια. Δοκίμασα το board και στις δύο, παίζει μία χαρά.